top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

De Bono sešu cepuru metode: Rīks efektīvai domāšanai un smadzeņu darbības uzlabošanai

Domāšanas procesi ir neizbēgama mūsu ikdienas daļa. Ikdienas lēmumu pieņemšana, problēmu risināšana un radošu ideju ģenerēšana prasa no mums skaidru un strukturētu domāšanu. Tomēr, kā to vislabāk paveikt, ņemot vērā, ka mūsu smadzenes pastāvīgi uztver un apstrādā informāciju dažādos veidos?



Viens no efektīvākajiem domāšanas rīkiem, kas palīdz strukturēt domāšanas procesu un uzlabot smadzeņu darbību, ir De Bono sešu cepuru metode. Šo metodi izstrādāja psihologs un domāšanas procesu eksperts Edvards de Bono, lai cilvēkiem sniegtu iespēju apskatīt situācijas no dažādiem skatu punktiem un izmantot visu smadzeņu potenciālu.


Kā darbojas De Bono sešu cepuru metode?

De Bono sešu cepuru metode piedāvā sešus dažādus domāšanas veidus, katrs no kuriem simbolizēts ar noteiktas krāsas cepuri:

  1. Baltā cepure - koncentrējas uz faktiem un datiem.

  2. Sarkanā cepure - pārstāv emocijas, intuīciju un sajūtas.

  3. Melna cepure - pievēršas riskiem, kritikai un negatīvajiem aspektiem.

  4. Dzeltenā cepure - akcentē pozitīvo un optimistisko.

  5. Zaļā cepure - veltīta radošumam, jaunu ideju un risinājumu ģenerēšanai.

  6. Zilā cepure - pārrauga procesu, struktūru un plānošanu.

Šī metode ļauj smadzenēm sistemātiski pārslēgties starp dažādiem domāšanas veidiem, tādējādi veicinot elastību un līdzsvarotu lēmumu pieņemšanu. Tā arī palīdz izvairīties no pārliekas iestrēgšanas vienā domāšanas stilā, kas varētu kavēt progresu vai noved pie vienpusēja redzējuma.


Saikne starp De Bono metodi un smadzeņu darbību

Edvards de Bono bija pazīstams par savu darbu radošās domāšanas jomā, īpaši par "sānisko domāšanu" (lateral thinking) konceptu, kas ir metode, lai risinātu problēmas ar nekonvencionālu pieeju. Lai gan viņš pats nebija neirozinātnieks, viņa idejas ir saistītas ar neiroloģiju, īpaši kognitīvajām funkcijām un smadzeņu darbības principiem.

De Bono saistība ar neiroloģiju:
  1. Sāniskā domāšana un smadzeņu darbība: De Bono uzsvēra, ka tradicionālais lineārais domāšanas veids, kurš balstīts uz loģisku secināšanu, izmanto ierastās neironu ceļus smadzenēs. Savukārt sāniskās domāšana laikā mēs cenšamies izmantot jaunus neironu ceļus, lai atrastu inovatīvus un nestandarta risinājumus.

  2. Smadzeņu pusložu teorija: Lai gan De Bono nepārstāv tieši neiroloģisko zinātni, viņa idejas dažreiz tiek sasaistītas ar teoriju par smadzeņu pusložu funkciju atšķirībām, kur kreisā puslode tiek saistīta ar loģisko domāšanu, bet labā ar radošo.

  3. Domāšanas rīki un smadzeņu plastiskums: De Bono izstrādāja dažādus domāšanas rīkus un tehnikas, kas, pēc viņa domām, palīdz attīstīt smadzeņu plastiskumu, stimulējot jaunu domāšanas veidu un risinājumu meklēšanu.


Edvarda de Bono darbs ir saistīts ar to, kā cilvēki domā un kā viņi var uzlabot savu domāšanu, un tam ir netieša saikne ar neiroloģijas jomu, īpaši ar izpratni par to, kā smadzenes apstrādā informāciju un veido jaunas idejas.


Kā De Bono sešu cepuru metode sasaucas ar smadzeņu viļņu darbību?

Smadzeņu viļņi, ko bieži mēra, izmantojot neirofeedback tehnoloģijas, ir lielisks veids, kā izprast smadzeņu darbību un to, kā dažādi domāšanas veidi var ietekmēt mūsu smadzenes.


Katra cepure, kuru mēs uzvelkam, var būt saistīta ar noteiktiem smadzeņu viļņu stāvokļiem:

  • Baltā cepure (fakti un loģika) var veicināt beta viļņu aktivitāti, kas saistīta ar koncentrēšanos un izziņas procesiem.

  • Sarkanā cepure (emocijas) var palielināt alfa viļņu klātbūtni, kas bieži saistīta ar relaksāciju un emocionālu apstrādi.

  • Zaļā cepure (radošums) var aktivizēt teta viļņus, kas saistīti ar dziļu radošumu un intuīciju.


Izmantojot De Bono sešu cepuru metodi, varam efektīvāk izmantot savu smadzeņu potenciālu. Šī metode piedāvā strukturētu veidu, kā apzināti aktivizēt dažādus smadzeņu viļņus, tādējādi uzlabojot problēmu risināšanas spējas, lēmumu pieņemšanu un radošumu.


Kā De Bono sešu cepuru metode izmantot savā labā?


  1. Strukturēt domāšanu: Kad saskaraties ar sarežģītu jautājumu, izmantojiet katru cepuri, lai aplūkotu problēmu no dažādiem skatu punktiem. Tas palīdzēs jums izveidot līdzsvarotu un visaptverošu lēmumu.

  2. Uzlabot smadzeņu darbību: Pārslēgšanās starp dažādiem domāšanas veidiem stimulē smadzeņu elastību un trenē smadzenes pašregulēties. Šis process palīdzēs jums labāk reaģēt uz dažādām dzīves situācijām un uzlabot jūsu vispārējo garīgo veselību.

  3. Integrēt ar RigaBrain® sesijām: Pēc RigaBrain® sesijām, kurās jūsu smadzenes ir atpūtušās un atjaunojušas pašregulācijas spējas, varat izmantot De Bono sešu cepuru metodi, lai strukturētu savas domas un efektīvāk sasniegtu savus mērķus.


Izmantojot šos rīkus kopā, jūs varat ne tikai uzlabot savu domāšanas procesu kvalitāti, bet arī efektīvāk izmantot smadzeņu darbības potenciālu, uzlabojot savu dzīves kvalitāti.


Atsauce:

  • De Bono, E. (1985). Six Thinking Hats. Little, Brown and Company.


Izmantojiet De Bono sešu cepuru metodi kopā ar RigaBrain® sesijām, lai izveidotu harmonisku domāšanas un smadzeņu darbības sinerģiju, kas palīdzēs jums kļūt par savu labāko versiju!

Comments


bottom of page