top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Dinamiskais neirofīdbeks: jaunā pieeja "mentālās miglas" pārvarēšanai

Vēža pacienti bieži saskaras ar grūtībām, kas saistītas ar "mentālo miglu" – stāvokli, kas var ietekmēt atmiņu, koncentrēšanos un spēju veikt ikdienas darbības. Šī problēma, pazīstama arī kā "chemo brain", ir reāla un var ilgt no īsa brīža līdz pat vairākiem gadiem, ietekmējot cilvēku iespējas atgriezties darbā, skolā vai sabiedriskajā dzīvē.



Kas ir "mentālā migla"?

"Mentālā migla" var izpausties dažādos veidos – atmiņas zudums, koncentrēšanās problēmas, grūtības atcerēties vārdus vai datums, problēmas ar daudz uzdevumu veikšanu vienlaicīgi un lēnāka informācijas apstrāde. Cēloņi var būt dažādi, sākot no ķīmijterapijas un beidzot ar emocionālu stāvokli, miega problēmām vai hormonālām izmaiņām.


Kā tikt galā ar šo stāvokli?

Ir vairāki veidi, kā mazināt "mentālās miglas" ietekmi:

  • Organizējiet savu ikdienu, izmantojot plānotājus vai viedtālruni.

  • Veltiet laiku smadzeņu treniņiem – mīklas, valodu mācīšanās u.c.

  • Nodrošiniet pietiekami daudz atpūtas un miega.

  • Veiciet regulāras fiziskās aktivitātes.

  • Uzturiet sabalansētu diētu, bagātinātu ar dārzeņiem.

  • Ievērojiet noteiktu dienas kārtību un vietas lietu glabāšanai.

  • Izvairieties no daudzu uzdevumu veikšanas vienlaicīgi.

  • Lūdziet palīdzību no draugiem un ģimenes.

  • Sekojiet līdzi savai atmiņai, izmantojot dienasgrāmatu.


Dinamiskais neirofīdbeks kā inovatīvs risinājums smadzeņu miglas gadījumos

RigaBrain® prakse piedāvā unikālu un efektīvu risinājumu – dinamiskā neirofīdbeka seansus. Šī pieeja ļauj smadzenēm atgriezties optimālā stāvoklī, veicinot "mentālās miglas" izzušanu.


Ir viens pētījums* par NeurOptimal® neirofīdbeka ietekmi uz pacientiem, kuri cieš no pēcvēža kognitīviem traucējumiem (post-cancer cognitive impairment (PCCI)) jeb "smadzeņu miglas" (chemo-brain”), kas raksturīga pēc ķīmijterapijas. Šis pētījums ir citu zinātnieku pārskatīts (peer review) un pētījuma rezultāti ir citu zinātnieku pārbaudīti!


Pētījumu veica Applied Brain Research Foundation of Ohio pētījumu fonds, kas arī ziņo par rezultātiem! 91% PCCI pacientu bija pozitīvi rezultāti un uzlabojumi, izmantojot NeurOptimal® neirofīdbeka smadzeņu treniņu sistēmu. 21 no 23 pētījumā iesaistītajiem dalībniekiem ziņoja par pilnīgu kognitīvo traucējumu jeb ar ķīmijterapijas ārstēšanu saistītas "mentālās miglas" pazušanu un atgriešanos normālā stāvoklī. Pētījuma rezultāti tika publicēti 2013. gada 12. aprīlī Integrative Cancer Therapies, profesionālā pētījumu žurnālā. "Gandrīz visiiem pacientiem bija uzlabojumi un atgriezās normālā līmenī. Tas bija pārsteidzoši un iepriecinoši," pētījuma direktore  DžīnaAlvareza stāstīja presei The Cleveland Plain Dealer.

*Alvarez J, Meyer FL, Granoff DL, Lundy A. The Effect of EEG Biofeedback on Reducing Postcancer Cognitive Impairment. Integrative Cancer Therapies. 2013;12(6):475-487. doi:10.1177/1534735413477192 https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1534735413477192


Smadzeņu migla un atveseļošanās pieredzes stāsts



Sveiki, mani sauc Džīna Alvareza, un 2000. gadā man tika diagnosticēts krūts vēzis. Deviņus mēnešus pēc diagnozes saņemšanas es biju ārstēšanās procesā. Tas bija izaicinājumu pilns laiks, bet, esot dabiski pozitīvai, es lūkojis uz to brīdi, kad mani mati atkal sāks augt, ēdiens atkal garšos labi un mana dzīve atgriezīsies ierastajā gultnē.


Dažus mēnešus pēc pēdējās ķīmijterapijas sesijas es sāku saprast, ka mana situācija neuzlabojas – patiesībā daudzos aspektos man kļuva sliktāk:

  • Visu mūžu es esmu viegli aizmigusi un saldi gulējusi, bet pēc slimošanas man bija miega problēmas – iemigšana prasīja vairākas stundas, un, ja es naktī pamodos, tad es vairs nevarēju aizmigt.

  • Nogurums šķita nebeidzams.

  • Kognitīvās problēmas kļuva neapstrīdamas. Strādājot kā konsultante labdarības organizācijām, es sāku baidīties, ka man būs jāpārtrauc darbs.

  • Liels depresijas vilnis, ko daudzi no mums piedzīvo pēc ārstēšanas beigām, bija kļuvis par ilgstošu, vieglu depresiju.

Es turpināju konsultēties ar savu onkologu un citiem ārstiem, kuri bija lieliski un atbalstoši, un mēģināju dažādas zāles, kuras viņi uzskatīja, ka man palīdzēs, bet nav neviena ārstēšanas metode, kas vispārīgi būtu efektīva pret šiem simptomiem, tāpēc es turpināju cīnīties bez uzlabojumiem.


Galu galā es sapratu, ka visas manas problēmas saistītas ar smadzeņu darbību. Lai gan esmu sociālā psiholoģe bez īpašām zināšanām par smadzenēm, mani iedvesmoja iespēja domāt par notikušo un iesaistīties jomā, par kuru varētu lasīt, cerot atrast atveseļošanās veidu. Literatūras izpēte man atklāja divas brīnišķīgas atziņas:

  1. Atšķirībā no tā, ko agrāk domāja neirozinātnieki, smadzenes nav “statiskas” – tās ir mainīgas jeb “plastiskas” visā mūža garumā. Tas nozīmē, ka bojājumi, kas radušies vēža un vēža ārstēšanas laikā, teorētiski ir labojami... ja vien mēs varam atrast efektīvu iejaukšanās metodi.

  2. EEG bioatgriezeniskā saite (neirofīdbeks) ir tehnoloģija, kas izmanto informāciju par smadzeņu elektrisko aktivitāti, lai aktivizētu smadzeņu plastiskumu. Ar šo tehnoloģiju smadzenes spēj kļūt apzinātas par to, ko tās dara... un tad veikt izmaiņas, lai smadzenes darbotos efektīvāk un efektīvāk.


Mana pirmā pieredze ar parastu neirofīdbeka pieeju, lai gan jautra un interesanta, neuzlaboja manus simptomus, bet mani pārliecināja, ka neirofīdbeks ir spēcīga tehnoloģija. Mana nākamā pieredze ar NeurOptimal® programmu bija neticama.

  • Pēc 3 sesijām mans miegs acīmredzami normalizējās.

  • Pēc 10 sesijām depresija bija pazudusi. Kādu dienu dzirdēju sevi smejamies un domāju: “Tā ir prieka sajūta – es to nebiju jutusi septiņus gadus!

  • Ar miega un garastāvokļa uzlabojumiem sāka mazināties arī nogurums.

  • Un lēnām – bet neapšaubāmi – uzlabojās arī mana kognitīvā funkcija.


Kā jūs varat iedomāties, es biju pārsteigta un iepriecināta, ka atkal jutos pārliecināta par savām darba spējām. Tomēr, nākot no zinātnieku ģimenes, es nevarēju justies ērti, vienkārši atgriežoties pie ierastās dzīves. Es vēlējos zināt, vai esmu unikāla, veiksmīga persona, kuras smadzenes reaģē uz neirofīdbeku, vai arī šī pieeja varētu piedāvāt risinājumu tūkstošiem citu vēža izdzīvojušo, kas saskaras ar tādām pašām problēmām, ar kurām es cīnījos.


Tāpēc es iegādājos savu aprīkojumu un kopā ar kolēģiem izstrādāju pētījumu ar 23 krūts vēža pacientiem, kuras pēc ārstēšanas piedzīvoja "chemobrain" simptomus, mērot viņu kognitīvos traucējumus, noguruma, miega traucējumus un emocionālo stresu – īpaši trauksmi un depresiju.


Īss kopsavilkums par pētījumu: pirms neirofīdbeka dalībnieces uzrādīja nopietnu disfunkciju visos mērījumos salīdzinājumā ar normālu populāciju; bet pēc 20 sesijām ar NeurOptimal®, mūsu dalībnieces bija līdzīgas normālai populācijai miega, emocionālajā, noguruma aspektā un trīs no četriem kognitīvajiem testēšanas mērogos, ko mēs mērījām.


Es biju sajūsmā par šiem rezultātiem. Ciktāl man zināms, NeurOptimal® neirofīdbeks ir vienīgā “atjaunojošā iejaukšanās”; tas ir, pieeja, kas patiešām labo to, kas smadzenēs ir nogājis greizi, atjaunojot tās līdz pirmsvēža funkcijas līmenim.


Es pati zinu, kādas ir cerības atgriezties normālā dzīvē pēc ārstēšanas beigām – un cik šausmīgi ir, kad tas nenotiek. Pamatojoties uz visu, ko zinu un esmu uzzinājusi, NeurOptimal® gandrīz vienmēr var veicināt šo atgriešanos normālā stāvoklī.

Ja vēlaties uzzināt vairāk, lūdzu, sazinieties ar mani, izmantojot ekrānā redzamo numuru, vai apmeklējiet Clevelandneurofeedback.com, lai uzzinātu vairāk. Ja jūs ciešat no chemobrain, es ceru, ka jums būs iespēja izmēģināt NeurOptimal®. Nav daudz ko zaudēt, bet daudz ko iegūt!


Latvijā galvenais NeurOptimal® nodrošinātājs ir RigaBrain® smadzeņu treniņu centrs.


Pēc visas pasaules NeurOptimal® nodrošinātāju aptaujas rezultātiem var secināt, ka 92% gadījumos pēc 11-20 seansiem NeurOptimal® nodrošinātāju klientu, kuriem ir smadzeņu migla, izjūt būtisku uzlabojumu.


Dinamiskā neirofīdbeka tehnoloģija NeurOptimal®, kuru izmanto RigaBrain®, ne tikai palīdz smadzenēm atgriezties pie vēlamās līdzsvara stāvokļa, bet arī uzturēt šo stāvokli. Atšķirībā no tradicionālajām pieejām, dinamiskais neirofīdbeks piedāvā neinvazīvu un visaptverošu veidu, kā uzlabot smadzeņu pašregulāciju, nekoncentrējoties uz konkrētiem simptomiem vai diagnozēm.


Kāpēc izvēlēties RigaBrain®?

RigaBrain® nodrošina individuālus seansus, izmantojot NeurOptimal® dinamiskā neirofīdbeka tehnoloģiju, kas palīdz cilvēkiem sasniegt smadzeņu darbības līdzsvaru. Mūsu pieeja ir orientēta uz smadzeņu elastības un izturības veicināšanu, kas ir īpaši svarīgi, pārvarot "mentālo miglu".


Izmantojot RigaBrain® seansus, jūs varat:

  • Uzlabot atmiņu un koncentrēšanās spējas.

  • Palielināt smadzeņu darbības efektivitāti.

  • Atgūt spēju pilnvērtīgi piedalīties sociālajā dzīvē, darbā un mācībās.

Lai uzzinātu vairāk par to, kā RigaBrain® var palīdzēt jums vai jūsu tuviniekiem, apmeklējiet mūsu mājas lapu vai sazinieties ar mums tieši. Mēs esam šeit, lai atbalstītu jūsu ceļojumu uz labāku dzīves kvalitāti un smadzeņu darbības līdzsvaru.


Pierakstieties uz seansu šodien!

Atklājiet, kā dinamiskais neirofīdbeks var atjaunot jūsu dzīves kvalitāti un dot jaunu iespēju baudīt katru dienu bez "mentālās miglas". Pierakstieties uz RigaBrain® seansu šodien un speriet soli tuvāk dzīvei, kurā valda skaidrība un fokusēšanās.


Pieteikties RigaBrain® seansam šeit!

______________________


Vairāk informācijas par smadzeņu miglu:

Jau gadiem ilgi cilvēki, kas slimo ar vēzi, ir noraizējušies, sarkastiski joko un jūtas slikti, jo vēža ārstēšanas laikā un pēc tās viņus nepārtraukti ir apņēmusi izjūta, kas tiek raksturota kā “aizplīvurots prāts”, nespēja līdz galam būt “šeit un tagad”, “mentālo procesu migla”. Kaut arī tā precīzs cēlonis nav zināms, šo “mentālo miglu” parasti novēro cilvēkiem, kuru smadzenes skar ķīmijterapija.


Šīs izjūtas ir reālas, ne iedomātas. Tās var ilgt īsu laiku, taču reizēm – arī vairākus gadus. Šīs izmaiņas var padarīt cilvēkus nespējīgus atgriezties skolā, darbā vai sabiedriskajā dzīvē. “Mentālā migla” (angliski šim stāvoklim tiek izmantots apzīmējums “chemo brain”) ietekmē daudzu cilvēku, kuri slimo ar vēzi, ikdienas dzīvi.

Šeit ir tikai daži piemēri, ko pacienti min kā tipiskus šim stāvoklim:

· aizmirstas lietas, kuras parasti nav problēmu atcerēties (atmiņa zaudē spēku);

· koncentrēšanās grūtības (cilvēks pēkšņi aizmirst, ko viņš pašlaik dara, raksturīga īslaicīga uzmanība);

· atcerēšanās grūtības, piemēram, pēkšņi aizmirstas vārdi, datumi un dažreiz – nozīmīgāki dzīves notikumi;

· ikdienas situāciju risināšana rada problēmas, piemēram, atbildēšana uz telefona zvanu ēdiena gatavošanas laikā – cilvēks nespēj vienlaicīgi veikt vairāk par vienu darbu;

· nepieciešams veltīt salīdzinoši ilgāku laiku, lai pabeigtu darbu (neorganizēta, lēnāka domāšana un informācijas apstrāde).

Ārsti un pētnieki par “smadzenēm pēc ķīmijterapijas” dēvē vairākus stāvokļus, piemēram, ar vēzi saistītus izziņas traucējumus, kognitīvas izmaiņas vai pēc-ķīmijterapijas izziņas traucējumus. Lielākā daļa to definē kā mentālā „asuma” samazināšanos – nespēju atcerēties ikdienas faktus un grūtības pabeigt uzdevumus vai apgūt jaunas prasmes.

Vairumam cilvēku “chemo brain” stāvoklis ir īslaicīgs. Taču daži piedzīvo ilgtermiņa mentālās izmaiņas. Apkārtējie var pat nepamanīt, ka kaut kas ir citādi, tomēr cilvēki, kuriem ir šīs problēmas, labi apzinās domāšanas atšķirības pirms un pēc ķīmijterapijas.

Kas rada smadzeņu miglas stāvokli?

Papildus simptomiem, kas sākas ārstēšanas laikā un ir klātesoši tūlīt pēc ārstēšanas, ir gadījumi, kad pēc ārstēšanas beigām stāvoklis pat pasliktinās. Vairākas vēža ārstēšanas metodes, tostarp dažu veidu ķīmijterapijas un radiācija, var izraisīt īstermiņa, ilgtermiņa un arī aizkavētas simptomātikas problēmas.


Pētījumos apliecināts, ka var pastāvēt vairāk par vienu “mentālās miglas” cēloni. Dažiem cilvēkiem, kuriem ir vēzis, šī simptomātika pastāv, lai arī viņiem nav bijusi ķīmijterapija. Vēl šāda pat simptomātika novērojama, ārstējoties ar hormoniem, piemēram, krūts vai prostatas vēža gadījumos.

Smadzeņu darbības problēmas var izraisīt vai pasliktināt kāds no šiem faktoriem vai to kombinācija.

· Pats vēzis

· Zāles, ko lieto ārstēšanas procesā, piemēram, steroīdi, zāles pret sliktu dūšu vai pretsāpju zāles

· Ķirurģija un ķirurģijā izmantotās zāles (anestēzija)

· Zems asinsspiediens

· Miega problēmas

· Infekcijas

· Nogurums

· Hormonu izmaiņas vai hormonālā ārstēšana

· Citas slimības, piemēram, diabēts vai augsts asinsspiediens

· Uzturvielu iztrūkums organismā

· Pacienta vecums

· Depresija

· Stress, nemiers, uztraukums vai cits emocionāls stāvoklis


Kā tikt uzlabot smadzeņu darbību pēc ķīmijterapijas?

Eksperti ilgu laiku pēta atmiņu. Ir daudzas lietas, ko varat darīt, lai palīdzētu nostiprināt savas mentālās spējas un kontrolēt smadzeņu darbību pēc ķīmijterapijas. Daži piemēri aprakstīti zemāk.


· Izmantojiet detalizētu ikdienas plānu vai viedtālruni. Viss, kas atrodas vienuviet, atvieglo vajadzīgo atgādinājumu meklēšanu.

· Trenējiet savas smadzenes. Ejiet kursos, miniet mīklas vai apgūstiet jaunu valodu.

· Atcerieties - pietiekami daudz atpūtas un miega!

· Kustieties! Regulāra fiziskā aktivitāte ir ne nepieciešama fiziskajam ķermenim, bet arī uzlabo garastāvokli, liek jums justies mundrāk un samazina nogurumu.

· Ēdiet dārzeņus – to ēšana ir saistīta ar smadzeņu spēka saglabāšanu.

· Noteikta dienas kārtība. Mēģiniet uzturēt vienu un to pašu ikdienas grafiku.

· Izvēlieties noteiktu vietu, kur novietot biežāk nozaudētās lietas (piemēram, noteikta vieta atslēgām) un novietojiet tās tur katru reizi.

· Nemēģiniet veikt vairākus uzdevumus paralēli. Vienlaikus koncentrējieties uz vienu lietu.

· Lūdziet palīdzību, kad tas ir nepieciešams. Draugi un tuvinieki var palīdzēt ikdienas uzdevumos, lai palīdzētu jums taupīt mentālo enerģiju.

· Sekojiet līdzi savai atmiņai. Rakstiet dienasgrāmatu par to, kad pamanāt problēmas un kas notiek šajā laikā. Dažādi kritēriji, ko vēlāk savilksiet kopā, piemēram, dienas laiks un situācija, var palīdzēt jums saprast, kas ietekmē jūsu atmiņu. Jūs zināsiet, ka šajos laikos nevajag plānot svarīgas sarunas vai tikšanās. Šie pieraksti noderēs arī, kad runāsiet ar savu ārstu par šīm problēmām.


· Pieņemiet sevi! Problēmas pieņemšana palīdzēs to risināt. Izturieties vieglāk pret to, ko jūs tāpat nevarat kontrolēt. Un atcerieties, ka jūs, iespējams, pamanāt savas problēmas daudz izteiktāk kā citi. Galu galā ikviens saskaras ar aizmirstu produktu veikalā vai pa reizei nozaudētām lietām.


​Izstāstiet citiem!

Vēl viena lieta, ko jūs varat darīt, lai labāk tiktu galā ar stāvokli pēc ķīmijterapijas, ir pastāstīt ģimenei, draugiem un jūsu medicīniskās aprūpes komandai par to, kā jūtaties.

Atcerieties, ka šis stāvoklis ir tikai blakusparādība, ko varat iemācīties kontrolēt – pat, ja tas nav viegli izdarāms, un tuvinieki var palīdzēt, atgādinot, vai visu paņēmāt, uzņemoties rūpes par jūsu dienas grafiku. Pastāstiet saviem draugiem un ģimenes locekļiem, ko viņi var darīt, lai palīdzētu!

Runājiet ar ārstu!

Ja smadzeņu stāvoklis rada problēmas darbā, konsultējieties ar savu ārstu, lai kopā mēģinātu precīzi noteikt, kas jūsu gadījumā izraisa “mentālo miglu” un ko varētu darīt lietas labā. Tas ir īpaši svarīgi , ja “mentālā migla” ilgst vairāk nekā gadu un rada problēmas ikdienas dzīvē.

Ārstam ļoti noderēs dienasgrāmata vai pieraksti par situācijām, ar kurām saskaraties. Piemēram, vai stāvoklis pasliktinās no rīta vai vakarā? Vai jums ir vairāk problēmu, kad esat izsalcis vai noguris? Vai palīdz miers, pastaigas vai uzkodas?

· Pierakstiet jautājumus, kas jums rodas. Ņemiet tos līdzi vizītē pie ārsta!

· Sastādiet sarakstu ar visu, ko ikdienā lietojat, ieskaitot garšvielas, vitamīnus, uztura bagātinātājus un zāles, kuras lietojat pēc vajadzības.

· Paņemiet līdzi draugu vai ģimenes locekli, lai arī viņš sekotu līdzi ārsta norādēm vizītes laikā. Viņi var arī aprakstīt izmaiņas, ko redz no savas puses.

· Ja atmiņas un domāšanas problēmas rada problēmas ikdienas dzīvē, jautājiet savam ārstam, vai jums varētu palīdzēt vēl kāds speciālists,

Vai var laikus novērst “mentālo miglu”?

Dinamiskais neirofīdbeks kā risinājums! Kanādas institūtā veiktais pētījums liecina par efektīviem smadzeņu darbības optimizācijas procesiem pacientiem, kuriem ir bijusi ķīmijterapija (Chemo Brain). Optimizāciju nodrošina neinvazīvās dinamiskā neirofīdbeka iekārtas, kuras izmanto RigaBrain savā praksē. Šīs iekārtas nevis ārstē nestabilitātes, bet gan ļauj smadzenēm atgriezties optimāla stāvoklī un palikt optimistiskajā punktā.



Comments


bottom of page