top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Galvas pulsēšana pēc intensīvas fiziskas slodzes: Iemesli un risinājumi

Vai esat kādreiz piedzīvojuši pulsējošu sajūtu galvā pēc intensīvas fiziskas slodzes? Šī parādība var šķist satraucoša, taču tā bieži vien ir normāla reakcija uz ķermeņa pielāgošanos slodzei. Sirds un asinsvadu sistēmas darbība mainās atkarībā no fiziskās slodzes veida un intensitātes, un šīs izmaiņas var izraisīt pulsēšanu galvas apvidū.



Artēriju stīvums un pulsēšana

Pētījumi liecina, ka intensīva fiziskā slodze, īpaši spēka treniņi, var izraisīt artēriju stīvuma palielināšanos. Tas var radīt augstāku pulsa spiedienu, kas savukārt var izraisīt pulsēšanas sajūtu pēc slodzes. Bertovic et al. (1999) savā pētījumā apstiprināja, ka muskuļu spēka treniņi ievērojami ietekmē artēriju stīvumu, padarot to par vienu no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē pulsa spiedienu.


Arteriālās elastības izmaiņas

Aerobā slodze, piemēram, riteņbraukšana, var palielināt arteriālo elastību ilgtermiņā, bet uzreiz pēc slodzes šī ietekme var nebūt tik izteikta. Tas var izraisīt asinsspiediena izmaiņas, kas arī var radīt pulsēšanas sajūtu. Kingwell et al. (1997) pētījums norāda, ka šīs izmaiņas ir īslaicīgas, un parasti ķermenis ātri pielāgojas pēc slodzes beigām.


Pulsa viļņu ātrums un spiediens

Intensīvas fiziskās slodzes laikā un pēc tās var palielināties pulsa viļņu ātrums un artēriju pulsēšanas spiediens. Tas var izraisīt ilgstošu pulsēšanu, īpaši pēc augstas intensitātes intervālu treniņiem. Way et al. (2019) pētījumi parāda, ka šie fizioloģiskie procesi ir būtiski ķermeņa pielāgošanās procesā un parasti nav iemesls bažām.


Kā rīkoties, ja izjūti galvas pulsēšanu?

Lai gan šī pulsēšana parasti ir īslaicīga un nerada ilgtermiņa problēmas, svarīgi ir dot ķermenim pietiekami daudz laika, lai tas atjaunotos pēc intensīvas slodzes. Var palīdzēt arī RigaBrain® sesijas, kas uzlabo smadzeņu pašregulāciju un var palīdzēt ātrāk atgriezties pie normālas pašsajūtas.


Neaizmirstiet, ka ķermeņa reakcijas uz fizisko slodzi ir ļoti individuālas, un, ja pulsēšana turpinās ilgstoši vai kļūst nepatīkama, ieteicams konsultēties ar veselības aprūpes speciālistu.


RigaBrain® smadzeņu treniņi

Ja vēlaties uzlabot savu ķermeņa spēju pielāgoties intensīvai fiziskai slodzei un paaugstināt vispārējo labsajūtu, RigaBrain® smadzeņu treniņi var būt lielisks risinājums. Ar NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® tehnoloģijas palīdzību, jūs varat uzlabot savu smadzeņu elastību, kas pozitīvi ietekmēs arī ķermeņa spēju ātrāk atjaunoties pēc fiziskās slodzes un samazinās diskomforta sajūtu, piemēram, pulsēšanu galvas apvidū.


Avoti:

  • Bertovic, D. A., et al. (1999). "Exercise and arterial compliance." Circulation, 100(18), 2304-2311.

  • Kingwell, B. A., et al. (1997). "Exercise training and arterial function in humans." Cardiovascular Research, 35(1), 110-116.

  • Way, K. L., et al. (2019). "The effect of exercise on arterial stiffness in cardiovascular disease." Cardiology Clinics, 37(3), 312-321.

Comments


bottom of page