top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Koncentrēšanās vingrinājumi un ieteikumi

Koncentrēšanās spējas ir ļoti nozīmīgas, jo tās palīdz ātri un efektīvi risināt problēmas. Koncentrēšanās vingrinājumi var uzlabot koncentrēšanās spējas, kas labvēlīgi var ietekmēt arī Tavu atmiņu un informācijas apstrādi.


Kāpēc koncentrēšanās spējas ir tik svarīgas?

Koncentrēšanās nozīmē koncentrētu uzmanību, un tai ir daudz pielietojumu un ieguvumu. Tas palīdz studēt, ļauj ātrāk saprast, uzlabo atmiņu, palīdz koncentrēties uz uzdevumu, darbu vai mērķi un ļauj ignorēt bezjēdzīgas un neatbilstošas domas.

Koncentrēšanās spējas nodrošina efektīvu darbu un izdzīvošanu konkurences vidē, kā arī palīdz saglabāt mieru un līdzsvaru emocionāli.


koncentrēšanās, uzmanības noturēšana, fokuss, koncentrēt uzmanību

Koncentrēšanās ļauj efektīvāk izmantot savus resursus un risināt problēmas, atrast un apstrādāt nepieciešamo informāciju, lai nepieciešamības gadījumā atsauktu atmiņā!

Koncentrēšanās ir ļoti svarīga prasme, lai nodrošinātu veiksmīgu studiju procesu, kā arī ikdienas darba veikšanu. Tāpat koncentrēšanās palīdz saglabāt psihes un ķermeņa labsajūtu, jo samazina stresu un nogurumu.


Ko nozīmē spēja koncentrēties?

Tā ir spēja koncentrēt prātu uz vienu tēmu, objektu vai domu un tajā pašā laikā izslēgt no prāta katru citu nesaistītu domu, ideju vai sajūtu. Koncentrēties nozīmē izslēgt vai nepievērst uzmanību visām citām nesaistītām domām, idejām, sajūtām vai notikumiem.


Kas varētu būt par iemeslu nespējai koncentrēties?

Nespēja koncentrēties var izraisīt dzīvesveids, piemēram, stress, nogurums, slikts miegs, dehidratācija, neveselīgs uzturs vai mazkustīgs dzīvesveids. Arī novecošana un miega trūkums var ietekmēt koncentrēšanos. Koncentrāciju var ietekmēt arī galvas vai smadzeņu traumas, piemēram, smadzeņu satricinājums, kā arī daži mentālās veselības stāvokļi, tostarp: alkohola lietošanas traucējumi, uzmanības deficīta hiperaktivitātes traucējumi, (ADHD), hroniska noguruma sindroms, depresija, cukura diabēts, epilepsija, bezmiegs, narkolepsija, Parkinsona slimība, šizofrēnija, insults, traumatisks smadzeņu bojājums un dažādi garīgās veselības stāvokļi.


Ar ko sākt, lai uzlabotu koncentrēšanās spējas?

Pirmais solis, lai atjaunotu koncentrēšanos, ir identificēt, kas to ietekmē. Ja problēma ir saistīta ar dzīvesveida izmaiņām, tad jāpielāgo dzīves ritms atbilstoši vajadzībām. Ja problēma ir saistīta ar veselības stāvokli, tad jākonsultējas ar ārstu.


Kā trenēt koncentrēšanos?

Koncentrēšanās vingrinājumi

Ir dažādi veidi, kā trenēt koncentrēšanos. Ir svarīgi atcerēties, ka koncentrēšanos var trenēt gan fiziski, gan emocionāli.

Daži no vingrinājumiem:

1. Ilgstoša skatīšanās uz vienu objektu, nenovēršot skatienu.

Apsēdieties atslābināti ar taisnu muguru: rokas guļ uz kājām, pleci nolaisti, skatiens uz priekšu, it kā uz no acīm vestu pavediens. Nolieciet savā priekšā jebkādu priekšmetu, uz kuru fokusēt uzmanību. Jūs vienkārši skatāties uz to, nenovēršoties. Ļoti drīz jūs pamanīsiet, ka jūsu domas – tostarp par šo objektu – novērš jūs no uzmanības koncentrēšanas. Tad atkal atgrieziet uzmanību pie tā, nevērtējot, neanalizējot. Jūs vienkārši fokusējat savu uzmanību. Tagad nedaudz palieliniet fokusēšanās laukumu. Atļaujiet nokļūt tajā ne tikai izvēlētajam priekšmetam, bet arī tā apkārtnei.

Un tad atkal koncentrējieties tikai uz objektu.

Šo vingrinājumu trenējot, mūsu prāts uzreiz iemācās vairākas lietas:

* turpināt koncentrēties;

* pamanīt, kad uzmanība ir novērsta un atsaukt to;

* pēc paša vēlēšanās mainīt uzmanības koncentrēšanos uz kaut ko.

2. Klausīties un atcerēties informāciju, kas tikusi sniegta dažas sekundes iepriekš.

3. Nekustīgi sēdiet krēslā 15 minūtes.

4. Piecas minūtes koncentrējieties uz lēnu dūres atvēršanu un aizvēršanu.

5. Sekojiet pulksteņa sekunžu rādītājam piecas minūtes.

6. Sekojiet līdzi savai elpai.

7. Izpildīt vienkāršus uzdevumus bez kļūdām.

8. Lasiet garas grāmatas lēnām. Saskaņā ar Pew Research Center pētījumu, tiešsaistes satura lasīšana ir palielinājusies par gandrīz 40%. Tomēr 26% amerikāņu pagājušajā gadā neizlasīja nevienu grāmatu. Tikai īsa satura lasīšana iznīcina mūsu spēju koncentrēties, un trenē mūsu prātus meklēt tikai ātras atbildes, nevis izpētīt sarežģītas koncepcijas. Sāciet, izpētot pareizos veidus, kā lasīt grāmatu, pēc tam paņemiet klasiku un izlasiet to.

9. Izlasiet vienu rindiņu, pēc tam atkārtojiet to, bet šoreiz to izlasiet no beigām uz sākumu.

10. Skaitīt grāmatas lapā, cik ir "un" starp vārdiem un pašos vārdos.



Ieteikumi koncentrēšanās uzlabošanai

Ir daži ieteikumi, kuriem var sekot, lai uzlabotu koncentrēšanos:

1. Izvairieties no stresa.

2. Iespējami vairāk laika pavadiet dabā.

3. Nedaudz vairāk laika veltiet sportam.

4. Izvairieties no elektronisko ierīču lietošanas pirms gulētiešanas.

5. Izveidojiet “ne-to-do” (nedarīšanas) sarakstu! Uzmanības novēršana ir visur mūsu modernajā darba pasaulē. Pētnieki ir konstatējuši, ka ir nepieciešamas līdz pat 25 minūtēm, lai atgūtu fokusu pēc tam, kad esat novērsis uzmanību. Viens no vienkāršiem veidiem, lai to atgūtu, ir izveidot sarakstu “ne-to-do”: kad vien jūti, ka vari pārbaudīt Facebook vai Twitter, vai sekot citām nejaušām domām, kas ienāk prātā, pieraksti to. Tas, ka jūs vienkārši pārsūtāt šo domu no prāta uz papīru, ļauj jums koncentrēties uz doto uzdevumu.

6. Izmantojiet savas darba dienas struktūru, lai palielinātu koncentrēšanās spējas. Pētījumi ir parādījuši, ka, lai atjaunotu uzmanības "muskuļus", labākais veids ir regulāri ievērot pauzes savā darba ritmā. Analizējot 5,5 miljonus ikdienas ierakstu par to, kā biroja darbinieki izmanto savus datorus (pamatojoties uz to, ko lietotāji noteikuši par “produktīvu” darbu), DeskTime komanda konstatēja, ka 10% produktīvo darbinieku strādā vidēji 52 minūtes pirms 17 minūšu pārtraukuma. Ja 52 minūtes jums, šķiet, kā bezgalība, sāc ar 20 minūtēm darba un piecas minūtes atpūta.

7. Apzinātība. Vašingtonas universitātes pētnieki ir pierādījuši, ka tikai 10 līdz 20 minūtes apzinātības vai meditācijas dienā var palīdzēt uzlabot jūsu uzmanību. Turklāt jau pēc četrām dienām jūs pamanīsit savas koncentrēšanās uzlabojumus.

8. Trenējiet savas smadzenes. Noteikta veida spēļu spēlēšana var palīdzēt jums labāk koncentrēties. Izmēģiniet: - Sudaku, - krustvārdu mīklas, - šahs, - puzles, - vārdu meklēšana vai šifrēšana. 2015. gada pētījumā, kurās piedalījās 4715 pieaugušie, rezultāti liecina, ka 15 minūtes dienā, 5 dienas nedēļā, ar smadzeņu treniņiem var ievērojami uzlabot koncentrēšanās spējas.


Izmēģiniet kādu no iepriekš minētajām aktivitātēm, lai trenētu savas smadzenes un koncentrēšanās spējas. Apzināties, cik daudz laika jums ir, iespējams veltīt koncentrēšanās vingrinājumiem katru dienu. Pievienojieties kādam no apzināšanās vai smadzeņu treniņu grupām, lai saņemtu palīdzību un motivāciju no citiem grupas dalībniekiem.


Izmēģiniet arī RigaBrain smadzeņu treniņus smadzeņu darbības uzlabošanai, lai vieglāk būtu koncentrēties un noturēt uzmanību uz svarīgām lietām, mazāk nogurt un ātrāk atjaunoties!

Comments


bottom of page