top of page
Brain Rembrandt style 3.png
Notebook_edited.png

Vai zināji, ka sēņu iekļaušana uzturā var nākt par labu kognitīvo traucējumu aizkavēšanā?

Singapūras Valsts universitātes (NUSA) Veselības fakultātes Psiholoģiskās medicīnas un bioķīmijas nodaļas komanda ir konstatējusi, ka senioriem, kuri katru nedēļu patērē vairāk nekā divas standarta porcijas sēņu, varētu pastāvēt pat par 50% mazāks vieglu kognitīvu traucējumu (VKT) risks.



Porcija definēta kā ap 150 gramu vārītu sēņu. Divas porcijas būtu līdzvērtīgas apmēram pusei šķīvja. Lai gan pētījumā ir norādīti porciju izmēri, tika pierādīts, ka pat neliela sēņu porcija nedēļā var samazināt VKT iespējamību.


Sešu gadu pētījumā, kas tika veikts no 2011. līdz 2017. gadam, apkopoti dati, kas ievākti no vairāk nekā 600 Ķīnas senioriem, kas vecāki par 60 gadiem un kuri dzīvo Singapūrā. Rezultāti tika publicēti tiešsaistē Journal of Alzheimer’s Disease 2019. gada 12. martā.


Vieglu kognitīvo traucējumu noteikšana senioriem viegli kognitīvi traucējumi parasti parādās pirms demences sākotnējiem simptomiem. Seniorus, kas slimo ar VKT, bieži vien skar atmiņas zuduma vai pēkšņas aizmiršanas epizodes, taču simptomi var būt manāmi arī citās kognitīvajās funkcijās, piemēram, valodā, uzmanībā un vizuāli telpiskajā uztverē.

“Cilvēki ar VKT joprojām spēj veikt savas parastās ikdienas darbības. Tātad tas, kas mums šajā pētījumā bija jānosaka, ir, vai šiem senioriem ir konstatējams nozīmīgi sliktāks sniegums standarta neiropsiholoģiskajos testos, salīdzinot ar citiem tāda paša vecuma cilvēkiem ar līdzīgu izglītības līmeni, bet bez VKT simptomātikas,” skaidro pētījuma autori. “Neiropsiholoģiskie testi ir īpaši izstrādāti uzdevumi, ar kuru palīdzību iespējams mērīt dažādus personas kognitīvo spēju aspektus. Patiesībā daži testi, kurus izmantojām šajā pētījumā, tika ņemti no bieži lietotiem IQ testiem, piemēram, slavenā Vekslera testa pieaugušajiem (Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS)).”


Paralēli pētnieki veica plašas intervijas. “Intervijās ņēmām vērā demogrāfisko informāciju, medicīnas vēsturi, psiholoģiskos faktorus un uztura ieradumus. Medicīnas māsa ievāca datus par cilvēka asinsspiedienu, svaru, garumu, muskuļu spēku ekstremitātēs un staigāšanas ātrumu. Tika veikti vienkārši ekrāna testi par izziņas spējām, depresijas un trauksmes izpausmēm”, saka asistējošais profesors Leijs Fengs (Lei Feng). Pēc tam tika veikts divu stundu ilgs standarta neiropsiholoģiskais novērtējums, kā arī demences pazīmju novērtējums. Lai panāktu diagnostisku vienprātību, šo pārbaužu kopējos rezultātus pētnieki padziļināti apsprieda ar pētījumā iesaistītajiem praktizējošiem psihiatriem.


Sēnes un kognitīvi traucējumi pētījumā tika iekļautas sešas biežāk uzturā lietotās sēnes Singapūrā. Starp tām bija zeltainās austersēnes un baltās podziņsēnes, tomēr, visticamāk, citām sēnēm, uz kurām nav atsauces, būtu tikpat labvēlīga ietekme.

Pētnieki uzskata, ka VKT izplatības samazināšanās iemesls cilvēkiem, kas uzturā regulāri lieto sēnes, varētu būt saistīts ar antioksidantu, kas tajās sastopams. “Mēs ļoti interesējamies par ergotionīnu (ET),” saka dr. Irvins Čī (Irwin Cheah), Bioķīmijas departamenta vecākais pētnieks. „ET ir unikāls antioksidants ar pretiekaisuma iedarbību, ko cilvēki nespēj sintezēt paši. Taču to var iegūt no uztura avotiem, no kuriem viens no galvenajiem ir sēnes.”

Iepriekšējā šo pētnieku grupas pētījumā par gados vecākiem Singapūras iedzīvotājiem tika atklāts, ka ET līmenis senioriem vidēji ir ievērojami zemāks nekā jaunākiem cilvēkiem. Zinātniskais darbs, kas 2016. gadā tika publicēts žurnālā Biochemical and Biophysical Research Communications, lika pamatoti pieņemt, ka ET neatbilstība normām ir riska faktors neirodeģenerācijai smadzenēs un tā normalizēšana varētu veicināt kognitīvo veselību.


Arī citi sēnēs esošie savienojumi var palīdzēt samazināt kognitīvo funkciju pasliktināšanās risku. Daži no tiem veicina neirālo faktoru sintēzi. Bioaktīvie savienojumi sēnēs var arī pasargāt smadzenes no neirodeģenerācijas, kavējot beta amiloīda un fosforilēta tau, kā arī acetilholīnesterāzes veidošanos.


Arī RigaBrain ® smadzeņu treniņu centra apmeklētāji stāsta, ka pēc seansa apmeklējuma veikuši izmaiņas savā ēdienkartē, iekļaujot lielāku produktu dažādību.

Comments


bottom of page